top of page
  • Yazarın fotoğrafıHukukta Kazanım Topluluğu

Gümrük Kanunu m.211 uyarınca "Vergilerin Geri Verilmesi veya Kaldırılması"

Merhabalar!

Umarım keyfiniz ve sağlığınız yerinizdedir.


Bugün sizleri, “yurtdışı satın alımlarında yaşanabilecek gümrük kıymetinin yanlış takdir edilmesi problemi”nin sonucunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda bilgilendirmek istiyorum.


Öncelikle kıymet tespiti ve vergilendirme konusunda bir bilgi notu paylaşmak istiyorum:

“Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen veya gönderilen eşyanın kıymetinin yetki limitleri dahilinde olup olmadığının tespitinde kargo ücreti dikkate alınmaz. Eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük müdürlüğünce belirlenir. Aynı gün içerisinde ithalata veya ihracata konu edilen, alıcısı ve göndericisi aynı olan gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının miktarı ve kıymeti birlikte dikkate alınır.”

Durumun daha iyi anlaşılabilmesi için kıymet tespitini ve vergilendirmeyi küçük bir örnekle desteklemek istiyorum.

A durumunda kargonuzun Türkiye sınırlarınıza girdiğinde 10.8 € vergilendirme, B durumunda kargonuzun Türkiye sınırlarına girdiğinde 18 $ vergilendirilmeniz gerekmektedir. Her iki durumda da farklı bir vergilendirmeyle karşılaşırsanız yapmanız gerekenler aşağıda yer almaktadır.


Öncelikle, satın aldığınız site üzerinden faturanızı, bankayla ödeme gerçekleştirdiğiniz için banka dekontunuzu, PTT tarafından kargonuzun üzerine yapıştırılan kargonuzun kıymet tespitini içeren barkodunuzu ek olarak elinizde bulundurmanız gerekmektedir.

Daha sonrasında CİMER başvuru sayfasını açarak aşağıda örnek olarak verdiğim dilekçe metniyle başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

	Merhaba,
	..... PTT takip nolu yurtdışı gönderime … TL vergi çıktığını öğrenmiş bulunmaktayım. Ben bu ürünü … TL satın almıştım.
	4458 sayılı kanunun 24. Maddesinde yer alan “1- İthal eşyasının gümrük kıymeti, eşyanın satış bedelidir.” hükmüne ve ekte sunduğum ödeme belgelerine istinaden gümrük vergisinin tekrar hesaplanmasını ve geri kalanın iade edilmesini arz ederim.

CİMER üzerinden tahmini olarak alacağınız mesaj aşağıda yer almaktadır.

	“Başvurunuz konusu gönderinin tarafınıza teslim edilmiş olması nedeniyle eşyanın fiziki incelemesi yapılamamıştır. Başvuru ekinde gönderi ile alakalı olarak ibraz etmiş olduğunuz belgelerde yapılan inceleme sonucunda gönderi muhteviyatının kavrulmuş kahve çekirdeği olduğu tespit edilmiştir. İbraz edilen belgelerde eşya kıymetinin … olduğu ve bu kıymet üzerinden tahakkuk edilmesi gereken maktu vergi tutarının … olması gerektiği tespit edildiğinden şahsınızdan fazla tahsil edilen … maktu verginin Gümrük Kanunun 211. maddesi gereğince geri verilmesi gerektiği tespit edilmiştir.”

Bu mesajı ve eklerini aldıktan sonra “Geri Verme ve Kaldırma Talep Yönetim Sistemi”nden başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.


Başvurunuzu tamamladıktan sonra KEP adresinden başvuru numaranız ile onlara bir dilekçe yazmanız gerektiği bildirilmektedir. Şahıslara kep veyahut e tebligat adresi zorunlu olmaması sebebiyle herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor fakat tavsiye olarak İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü'ne telefondan ulaşarak başvurunuzu işleme aldırmanız sizin için faydalı olacaktır.


Başvurunuz işleme alındıktan sonra başvuru esnasında belirttiğiniz banka ve hesap numarasına sizlerden fazla alınan verginizin iade edildiğini göreceksiniz.


Bir başka yazıda görüşmek üzere.

Mustafa Yıldıran
120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page